top of page

Hoe leef je vanuit dankbaarheid?



Piekeraar.

Al zolang als ik me kan herinneren, ben ik van nature een echte piekeraar.

Ik constateer iets in mijn leven of ik mezelf waar ik niet blij mee ben, vervolgens ga ik erover piekeren en voor ik het weet maak ik alles heel groot en ingewikkeld. Deze natuurlijke reactie op dingen die anders gaan dan ik voor ogen had, maakt mij niet bepaalt gelukkig.


Een aantal jaar geleden besloot ik dat ik klaar was met piekeren en overal beren op de weg zien. Ik wilde het anders. Ik kocht een journal waarin ik elke ochtend drie dingen opschreef waar ik dankbaar voor was. Na een aantal weken, begon ik op te merken hoe fijn ik het vond om dit te doen en hoezeer het mij hielp om me te richten op de positieve dingen in mijn leven.

Door juist op deze momenten te focussen op de dingen waar ik dankbaar voor ben, hoe klein ook, maakt dat mijn hele dag er anders uit kan komen te zien. Van piekeren over de fouten die ik had gemaakt in het verleden en de zorgen over de toekomst, naar een gevoel van dankbaarheid, dat leidde naar een gevoel van tevredenheid.


Inmiddels voelt de opdracht die ik mezelf een aantal jaar geleden gaf om drie dingen op te schrijven waar ik dankbaar voor ben niet meer als iets wat moet, maar als iets wat ik wil, omdat ik telkens weer ervaar hoeveel het mij oplevert.


Wetenschappelijk onderzoek.

En dit is niet alleen mijn persoonlijke ervaring! Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat zowel de emotie dankbaarheid als de karaktertrek dankbaarheid positief samenhangen met kwaliteit van leven, geluk en levenstevredenheid, maar ook met sociale betrokkenheid en de kwaliteit van relaties.


Misschien denk je wel: die onderzoeksresultaten zijn allemaal heel mooi en dat geloof ik allemaal wel. Maar hoe kan ik me focussen op het gevoel van dankbaarheid als ik het niet voel?

Dankbaarheid als staat van zijn. Het mooie is dat je dankbaarheid niet altijd hoeft te vóelen, om toch te leven vanuit dankbaarheid.

Zo kan ik intens genieten van een mooie zonsondergang, vogeltjes die fluiten en een warm zonnetje op mijn huid. Ik kan me heel bewust zijn van de wonderen van de natuur die God ons geeft en daar een enorm groot gevoel van dankbaarheid voor voelen.

Maar er zijn ook momenten dat het winter is in mijn leven. Dat elke dag grijs en somber is en het gevoel van dankbaarheid ver weg lijkt.


Het meest bijzondere om te ervaren vind ik, dat door te focussen wat er wél aanwezig is in mijn leven en daar dankbaarheid voor te voelen, ik steeds meer dingen zie waar ik dankbaarheid voor kan ervaren! Het is alsof, als ik mijn focus richt op wat er al goed is, mijn ogen geopend worden voor steeds meer 'cadeautjes' die God mij geeft op een dag. Steeds meer dingen waar ik van mag genieten. Zelfs als het donker is om mij heen.

Dankbaarheid vermenigvuldigt zich. Keer op keer.


“Een veranderend leven begint als we het leven in dank aanvaarden en niet om verandering vragen.”

- Ann Voskamp


Zo maak je van imperfectie echt je kracht en kan je dankbaarheid in elk seizoen van je leven ervaren!




Tips om meer dankbaarheid te ervaren:


1. Koop een journal waar je elke dag drie dingen opschrijft waar je dankbaar voor bent. Ik gebruik al jaren de Five Minute Journal. Elke ochtend schrijf ik drie dingen op waar ik dankbaar voor ben, drie acties waarvan ik weet dat die mijn dag geweldig gaan maken en een motiverende zin of quote die me kracht geven voor die dag. Maar natuurlijk kan je ook een mooi notitieboekje kopen en daar elke dag in opschrijven waar je dankbaar voor bent. Dit is voor mij dé manier om me te focussen op de positieve dingen en mijn dag zo goed te beginnen.

2. Schrijf specifieke dingen op waar je dankbaar voor bent. Dus bijvoorbeeld niet alleen "Ik ben dankbaar voor mijn gezondheid" maar: "Ik ben dankbaar dat de pijn in mijn rug minder is."

3. Is een dagelijkse gewoonte maken van opschrijven waar je dankbaar voor bent niet jouw ding? Ann Voskamp beschrijft in haar boek 'Duizendmaal Dank' hoe zij een lijst maakt waarop ze duizend verschillende dingen opschrijft waar ze dankbaar voor is. Elke keer als ze iets ziet waar ze dankbaar voor is, pakt ze haar boekje erbij en schrijft het op.











4. Geef niet te snel op! Misschien merk je na een paar dagen nog helemaal geen verschil in je mindset en raak je teleurgesteld of denk je dat het voor jou niet werkt. Maar gemiddeld moet een nieuwe gewoonte minstens 66 dagen worden volgehouden, voordat je verschil opmerkt. Dus houd vol en geef niet te snel op. Dan zal je merken dat je écht positiever in het leven gaat staan.


P.s. Ik schrijf nog veel uitgebreider over dit onderwerp in mijn boek Maak van je imperfectie je kracht dat aankomend voorjaar uitkomt!















bottom of page